Lineke Kingma
Spreekster bij uitvaarten

Ik schoot in de lach toen mijn zoon vertwijfeld uitriep of ik in hemelsnaam niet een normale baan kon zoeken. Het spreken bij uitvaarten was voor mij een langgekoesterde ambitie die ik eindelijk in de praktijk wilde brengen. 


Voor velen misschien een beetje macaber. Bij mij zit diepgeworteld het gevoel dat het afscheid, van iemand die je eerbiedigt en waar je van houdt, gemaakt moet worden tot een vooral persoonlijke aangelegenheid zonder opgelegde beperkingen.


“In iedere traan van verdriet glinstert een mooie herinnering”


In gepaste vorm
SAMSUNG CSC

Mijn naam is Lineke Kingma. Na een cursus uitvaartbegeleiding in 2011 heb ik het voorrecht gehad velen van u bij te staan in het afscheid van een dierbare. Afscheid nemen is helaas onvermijdelijk een onderdeel van ons bestaan. Ondanks dat het altijd zwaar en verdrietig is om elkaar voor altijd los te moeten laten, betekent het zeker niet dat iemands bestaan moet worden uitgewist of vergeten.


Mijn grootste verdienste bij het afscheid nemen van een geliefde is, zoveel mogelijk inhoud te geven aan de opmaak van een levensverhaal, dat u elkaar, doormiddel van de herinneringen, weet vast te houden. De toespraak wordt gemaakt aan de hand van een uitgebreid gesprek met de betrokkenen in een vertrouwde omgeving. In de dagen voorafgaand aan het definitieve afscheid, schrijf ik een (levens)verhaal met passende woorden, gedichten en muziek. Dit is zowel mogelijk in het Nederlands als in het Fries, wat mijn spreektaal is. Samen gaan we zo herinneringen herbeleven in de wetenschap dat ze tot het verleden behoren.

.

Uitvaart met mogelijkheden
F6963A2F-A427-46BB-8569-0570A9086DAB

Er is veel mogelijk als het gaat om een persoonlijk waardevol afscheid. De ceremonie kan op diverse locaties gehouden worden. Zoals in een kerk, crematorium, café, dorpshuis of desgewenst gewoon vanuit eigen huis. 


Mijn taak als spreekster is om aan het afscheid, op een rustige en betrokken manier, invulling te geven. Daar waar een uitvaartonderneming zorgt voor de organisatie, richt ik me met u op het uiteindelijke afscheid. Afhankelijk van de cultuur, traditie of religie is ieder afscheid weer anders. Ik schrijf de verhalen met een open levensbeschouwing, maar ik kan u desgewenst ook helpen met het samenstellen van een religieus afscheid. 

Leven met sterven
zonneharpen-fotograferen-7181-700x467

Het komt gelukkig steeds vaker voor dat mensen ook bij het leven al nadenken over het onvermijdelijke en zelf het initiatief nemen hun eigen levensverhaal te laten vastleggen. Ook dan kom ik graag bij u langs om met u te praten en herinneringen vast te leggen voor diegene die u achter laat. Nadat we alles besproken hebben maak ik een verslag die we samen doornemen en waarvan u bepaalt hoe en wanneer het gebruikt gaat worden. 


De wensen van iemand in een stervensfase, of van de nabestaanden, spelen een prominente rol in het maken van een fijne afscheidsspeech. Mijn taak is om goed te luisteren en tijdens de gesprekken bijstand, vorm en inhoud te geven. Ik zal proberen recht te doen aan iemands persoonlijkheid en op warme betrokken manier woorden geven aan verdriet, wanhoop, misschien zelfs boosheid en dankbaarheid. Vooraf bespreken we in strikt vertrouwen wat er wel of niet gezegd kan worden. Ik vraag, luister en schrijf waarna ik thuis de mooie en misschien minder mooie eigenschappen, gebeurtenissen en belevenissen verwerk tot een uniek levensverhaal. Tegelijkertijd deel ik graag mijn ervaringen om zo de nabestaanden te bewegen zelf iets te doen. 


De ervaring leert dat het helpt om het verdriet en de machteloosheid een plek te geven. Dit gaat altijd in overleg en met mij op de achtergrond voor die momenten dat de emoties de overhand krijgen. Voorafgaand aan het afscheid krijgt u de toespraak te lezen. U krijgt de gelegenheid deze te controleren en de mogelijkheid om nog vergeten memorabele momenten toe te voegen. Dit is van groot belang, het zijn tenslotte uw woorden en gedachten die voorgelezen zullen worden. Hierbij is het belangrijk dat de menselijke waardigheid en de betekenis van diegene die gestorven is in het middelpunt staan.

CONTACT
fotowebsite

Ik ben als spreekster nergens aan gebonden. U kun mij te allen tijde zelf benaderen of het contact laten lopen via de uitvaartverzorger of vereniging. Mijn vergoeding valt doorgaans onder de uitvaartverzekering, maar laat u zich daarover vooraf goed informeren.


Als vergoeding reken ik €285,-. Hieronder vallen het gesprek, het schrijven en het voordragen van het levensverhaal. Reiskosten die gemaakt worden, €0.30 p/km, bereken ik op basis van Google Maps.


Ik ben op een persoonlijke en oprechte manier betrokken bij de organisatie van een uitvaart.

Dit door woorden te vinden die van grote betekenis kunnen zijn bij het rouwen van een groot en dierbaar verlies. 


Voel u vrij om contact met mij op te nemen. Dit mag rechtstreeks of via de uitvaartverzorging.


Lineke Kingma Gardenier


adres: Meander 13, 9231DB, Surhuisterveen | tel: 06-11808886 | email: info@sprekenbijuitvaart.nl